Village Baptist Church

Mackenzie began working on this project after the construction bids for a church design by another architect and engineer were significantly over budget. After evaluating the existing structure, the team decided that a portion of the existing building should be demolished and a new sanctuary built adjacent with a strong pedestrian connection to the existing facility.

The 46,000 SF facility includes an 800-person sanctuary with raised platform area, supporting lobby area with a coffee bar, large entry canopies, classrooms, a nursery, and expansion space for a future balcony or administrative support area. Our firm provided site design for improvements to the 7-acre site. Elements include circulation, parking lots, pedestrian pathways, courtyard, stormwater quality facility, water features, tranquility gardens, and an outdoor gathering space.

By working closely with the general contractor, the team was able to provide an attractive space that meets the congregation’s needs while controlling costs.