The Hudson Building

As the first newly constructed office building in recent memory in downtown Vancouver, Washington, the Hudson serves as bridge between the community’s rich history and promising future. The design, both exterior and interior, reflects this unique position. The building’s brick is structural—it’s not simply skinned with a brick façade, like many contemporary buildings—and its clean, elegant aesthetic is a seamless match with neighboring historic buildings. A particular point of pride for Mackenzie is the role the Hudson is playing as cornerstone in the ongoing revitalization of downtown Vancouver.

The building houses Mackenzie’s Vancouver office, which serves as a living illustration of our workplace design strategy. The project served as an opportunity to use, in support of our own business, the cutting-edge workplace design techniques we implement for many of our clients. Our workplace designers were guided by a live/work/play philosophy, in which employees have a degree of choice and control over how and where they work, with spaces that foster collaboration and support a sense of community.

The building is airy and well lit, with large operable windows, 15’ ceilings, custom 2x4 decking, and exposed glue-laminated timber columns and beams. The design balances a modern open office interior with an aesthetic tied to traditional elements, like structural brick and the extensive use of wood. This results in a blend of influences that reflects the community, the aspirations of the building’s tenants (which also include Pacific Continental Bank and developers Killian Pacific), and the promise of an area that’s evolving quickly.

Sustainable design was another key project goal, with a target of LEED Gold for the core and shell, and Four Green Globes (the highest possible) already awarded in Sustainable Interiors for Mackenzie’s workspace. Sustainable elements include an efficient variable refrigerant flow system, high-performance window glazing, and combinations of LED and natural daylighting. In addition, the Mackenzie space is sub-metered, enabling quantifiable evidence of energy conservation and savings.