Consumers Power Inc.

Consumers Power Incorporated (CPI), a nonprofit rural electric cooperative based in Philomath, Oregon, needed to renovate their aging headquarters to accommodate and energize an evolving workforce. It was an extensive renovation, with a complete redesign of the building’s interior, along with a new exterior facade, landscaping, and a structural seismic upgrade.

A core project goal was bringing together the office and field staff, who had been stationed at opposite ends of the building. In the new design, strategic adjacencies between departments were introduced, along with a renewed sense of transparency and openness, accentuated by the use of glass. The new workplace features a central employee lounge area that opens onto a covered outdoor courtyard space. This shared amenity area at the facility’s heart creates opportunities for interaction and collaboration, and strengthens connection between teams.

The project sought to improve members’ experience of the facility, beginning with a welcoming front lobby and new wayfinding. The member community room hosts a variety of events and activities that can extend into the new courtyard.

The facility also demonstrates sustainable energy use, with new LED lighting, and an electric car charging station powered by a photovoltaic panel on the building canopy.